söndag 3 april 2011

Hålkaka (utan hål)

5 dl vatten
50 gram jäst
2 tsk krossad fänkål
2 tsk malen anis
1/2 dl rapsolja
1/2 dl mörk sirap
2 tsk salt
200 gram grovt rågmjöl
ca 1100 gram vetemjöl special

4 hålkakor.
Lös jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt olja, sirap, kryddor och salt. Knåda i rågmjölet och tillsätt vetemjölet under knådning (med matberedare/ degblandare).

Låt degen knåda i ca 12 minuter med maskin.
Låt nu degen jäsa i bunken i 40-60 minuter. Den ska jäsa upp ordentligt.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar.
Forma till runda limpor, låt vila i fem minuter.
Platta eller knåda ut till drygt centimetertjocka kakor.
Lägg glest på plåt med bakplåtspapper och nagga.
Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas. Pensla kakorna med vispat ägg eller mjölk.

Låt nu rågkakorna jäsa till minst dubbla höjden, cirka 40-60 minuter.

Sätt in plåten i 250 graders värme och sänk till 200 efter fem minuter.
Kakorna gräddas i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Ett bröd som passar fint att frysa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar