söndag 18 december 2011

Kardemummamacarons med mjölkchokladtryffel

Kakor:
170 g florsocker (knappt 3 dl)
110 g siktat mandelmjöl (skållad och finmald mandel)
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk strösocker
1 tsk malen kardemumma

Mjölkchokladtryffel:
150 g mjölkchoklad
¾ dl vispgrädde
1 tsk honung
½ tsk malen kanel
1 msk rumsvarmt smör

Dekoration:
50 g mörk choklad

Blanda florsocker med mandelmjölet och sikta.
Vispa äggvitan fluffig i en bunke. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till
ett fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med kardemumman.
Blanda tills du har en jämn smet.
Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten minst 45 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
Sätt ugnen på 125°C. Grädda på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter.
Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspapperet om du provar att lyfta dom. Låt kakorna svalna.

Mjölkchokladtryffel: Hacka chokladen fint. Koka upp grädden med honung och kanel.
Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt även smöret.
Låt tryffeln svalna och tjockna i rumstemperatur i ca 3 timmar, eller ställ in den i kylen en liten stund.
Spritsa mjölkchokladtryffel på botten av hälften av kakorna. Lägg ihop med resten av kakorna.
Smält chokladen till dekor försiktigt och spritsa eller ringla över kakorna, låt stelna i kylen.
Kakorna kan förvaras i kylen i upp till en vecka.

Det var första gången som jag testade på att baka macarons. Dom blev inte så snygga men goda blev dom :)
Receptet kommer från Mia Öhrns bok "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk"

7 kommentarer:

  1. De är väl jättefina! Bakning är ett stort intresse förstår jag? Du kanske skulle lägga ut på vårt intranät och ta lite beställningar? Skulle nog vara uppskattat. Jag skulle helt klart beställa :-)
    God Jul från Carin

    SvaraRadera
  2. Ja bakning är mitt största intresse :)
    Hahaha...ja det hade ju varit nåt!!
    God Jul!! :)

    SvaraRadera
  3. ja tycker de blev jättefina,men om du vill pröva och göra macarons igen så är de lättaste med sockerlag.då kan de inte gå fel.ha en fortsatt underbar 4 advent

    SvaraRadera
  4. De ser fina ut och låter mycket goda!

    SvaraRadera
  5. Vilka fina macarons du har gjort! Ser jätte smarriga ut =)
    kramkram

    SvaraRadera
  6. Ser såå gott ut! Om det var första gången tycker jag att du lyckades jättebra verkligen :)

    SvaraRadera
  7. kan man hoppa över mandelmjölet??

    SvaraRadera