lördag 10 december 2011

Vörtbröd

50 g margarin
1 flaska porter (33 cl)
½ flaska julmust (33 cl)
25 g jäst
1 tsk mald pomerans
3/4 dl mörk sirap
½ msk mald ingefära
1/4 msk mald kryddnejlika
½ msk salt
7 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl special

Smält margarin, tillsätt portern och musten. Värm till fingervarmt, 37 grader.
Smula jästen i bunken och rör ut med vätskan.
Tillsätt sirap, alla kryddor och salt.
Tillsätt rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl.
Den ska vara ganska fast. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 1 timme.
Arbeta den smidig och forma till 2 limpor.
Jäs i ca 35 minuter under bakduk på plåten.
Pensla bröden med vatten blandat med någon msk sirap och grädda på nedersta falsen i ca 45 min i 200 grader.
Ta ut och pensla brödet igen.

3 kommentarer: